Trump zaprijetio akcijom: ‘Google i ostali potiskuju konzervativne glasove’

James Barrett

Kao odgovor na novo izvješće koje je pronašlo da ogroman postotak rezultata pretraživanja na Googleu za vijesti o “Trumpu” proizveden od liberalnih medija, predsjednika Trump zaprijetio je da će poduzeti mjere za rješavanje “vrlo ozbiljnog” problema pristranosti tehnološkog giganta.

Tijekom vikenda, Pauly Bolyard objavila je izvješće u PJ Media koje opisuje zabrinjavajuće rezultate njezinih pokušaja traženja vijesti o Trumpu. Iako je koristila više računala registriranih na različite korisnike, Bolyard je dosljedno pronalazila ogromnu razinu pristranosti u rezultatima pretraživanja: Gotovo svi od prvih 100 članaka koje je Google povukao bili su od liberalnih medija. Bolyard je napisala kako je očekivala određenu razinu pristranosti, ali “nisam bila sprema za očito davanje prioriteta lijevo-naginjujućim i anti-Trumpovim medijskim kućama.”

“Na prvoj stranici pretraživanja nije se pojavio niti jedan desni sajt”, napisala je. “Ali ispalo je još puno, puno gore kad sam analizirala prvih 100 stavki koje je Google vratio u potrazi za vijestima o ‘Trumpu’. CNN se najčešće pojavljivao, s gotovo dvostruko više vraćenih rezultata od slijedećeg po redu, Washington Posta. Ostali ljevičarski mediji također su dobro prošli, uključujući NBC, CNBC, Atlantic i Politico. Jedini desno-naginjujući mediji koju su se pojavili u prvih 100 bili su Wall Street Journal i Fox News, sa 3 i 2 rezultata.!

Sveukupno, utvrdila je da je 96% vijesti o Trumpu u rezultatima traženja producirano od liberalnih medija. Političku pristranost, istaknula je, ističu i drugi istraživači, uključujući tvrtku za optimizaciju tražilice “Can I Rank“, koja je pronašla da pri traženju informacija o “političkim kandidatima i kontroverznim pitanjima… rezultati na vrhu pretraživanja imaju 40% više šanse da sadrže stranice koje naginju lijevo ili krajnje lijevo od desničarskih stranica. Štoviše, 16% političkih ključnih riječi nije uopće sadržavalo desno-naginjujuće stranice na prvoj stranici rezultata pretraživanja.”

Trump je odgovorio na Bolyardovo izvješće reagirao kritizirajući Google zbog “namještanja” sustava protiv njega i ostalih na desnici i zaprijetio da će se obratiti toj situaciji.

“Rezultati traženja na Google za ‘Trumpove vijesti’ pokazuju samo stajalište/izvješćivanje Lažnih novih medija”, rekao je Trump u seriji tweetova. “Drugim riječima, oni su NAMJESTILI, protiv mene i ostalih, kako bi gotovo sve priče i vijesti bile LOŠE. Lažni CNN se ističe. Republikanci/konzervativci i Fer mediji su isključeni. Ilegalno? 96% rezultata za ‘Trumpove vijesti’ su od nacionalnih ljevičarskih medija, jako opasno. Google i ostali potiskuju glasove konzervativaca i skrivaju informacije i vijesti koje su dobre. Oni kontroliraju ono što možemo i ne možemo vidjeti. Ovo je vrlo ozbiljna situacija–obratit ćemo joj se!”