WALSH: Kako znamo da je Christine Ford lažljivica

Mark Walsh

Screenshot: YouTube/Guardian News

Bio sam među onima koji su u samom početku pokušavali biti blagi s Christine Ford, iako nikad nisam uzeo njezinu priču zdravo za gotovo. Mislio sam da je možda u zabludi ili se krivo sjeća. Pokušao sam joj dati povlasticu sumnje, čak i kad su se gomilale nedosljednosti. Poput mnogih pristaša Bretta Kavanaugha — i samog Kavanaugha — teoretizirao sam da joj se možda nešto loše dogodilo, da je ona nenamjerno pogrešno protumačila događaje u svojoj glavi ili je podsvijesno unijela Kavanaugha u svoje sjećanje na događaj.

Sada mislim da je došlo vrijeme da prestanem biti toliko blag. Jednostavno više nije moguće izbjeći jasnu stvarnost: Christine Ford je lažljivica. Još uvijek je moguće da se u jednom trenutku u povijesti našla žrtvom, ali racionalnoj osobi više nije moguće zaključiti kako je sve ovo bezazlen slučaj pogrešnog identiteta. Netko ovdje laže. I čini se prilično jasnim da je taj lažljivac gđa Ford.

Postoji razlog zašto tužiteljica za seksualne zločine Rachel Mitchell ne nalazi priču dr. Ford uvjerljivom. Postoji previše rupa, a te rupe su previše sumnjive. Nije samo da se Ford ne može sjetiti — nego da se ne može sjetiti specifičnih detalja koji bi mogli potvrditi ili opovrgnuti njezinu tvrdnju. Ona se također ne može sjetiti stvari koje je činila, pa čak i izrekla, posljednjih nekoliko mjeseci. Ukoliko je njezino pamćenje uistinu toliko loše, ona je svjesna da je njezino pamćenje loše i stoga zna da ne može biti “100 posto sigurna” u svoju tvrdnju da je Kavanaugh bio napadač. U najmanju ruku, njezine tvrdnje o ‘sigurnosti’ su laž.

Ali ima još. Priča dr. Ford promijenila se kako bi zaobišla Kavanaughovu obranu. To nisu slučajne promjene u narativi. To su ciljane i iskalkulirane promjene. Ako ćemo je u ovom trenutku odriješiti od nepoštenja, moramo vjerovati kako su njezini propusti u sjećanju samo slučajno prikladni i da su rupe u njezinoj priči slučajno prikladne i da su promjene u njezinoj priči slučajno prikladne.

Također, bivši dečko dr. Ford izdao je izjavu pod prisegom u kojoj navodi tri stvari: 1) Ford je trenirala prijateljicu kako proći detektor laži. 2) Ford je cijelo vrijeme letjela rekreativno i nikada nije izrazila bilo kakav strah od letenja. 3) Ford nikada nije spomenula seksualni napad, iako je bila u vezi s njim više od pet godina.

Prve dvije točke, ako su istinite, značile bi da je lagala pod prisegom. Posljednja točka još je nevjerojatnija za povjerovati; da je bila paralizirana traumom svih ovih godina, nikada je nije spomenula bilo kome, sve dok odjednom nije počela pričati o njoj skupini prijatelja na plaži prije samo nekoliko mjeseci. No, svjedočanstvo njezinog bivšeg dečka značajno je iz drugog razloga: to je još jedan svjedok koji negira ili opovrgava elemente njezine priče. Ukoliko Ford ne laže, to znači da njezin bivši dečko laže, Kavanaugh laže, Mark Judge laže i ostalo dvoje svjedoka ili laže ili pati od selektivne amnezije.

To je pet naprama jedan, ako pokušavate pratiti ovo kod kuće. A taj jedan je prilično usamljen, iz razloga što ni njezini roditelji ili bilo koji drugi član obitelji ili bilo koji od njezinih prijatelja nije izašao u javnost kako bi jamčili za bilo koji aspekt njezine priče ili barem svjedočili da je patila od nekakve nepoznate traume tijekom tog razdoblja svog života. Tišina ljudi iz njezinog kruga je toliko zaglušujuća da je gotovo možete upotrijebiti kao još jednog svjedoka protiv nje. Nismo čak čuli ništa od supruga. Možda oni znaju nešto što mi ne znamo.