Kavanaughova prva akcija kao suca na Vrhovnom sudu ispisala povijest, a demokratima se neće sviđati

James Barrett

Screenshot: YouTube/NBC News

Brett Kavanaugh je u nedjelju ispisao povijest svojom prvom akcijom u ulozi suca Vrhovnog suda: u svoj tim sudskih službenika imenovao je samo žene.

Nakon opakog, hiperpartizanskog “cirkusa” procesa potvrđivanja, Senat je u subotu potvrdio Kavanaugha dvostranačkom odlukom glasovima 50-48, koji su uključivali demokrata iz Zapadne Virginije Joe Manchina i ključne glasove iz Republikanske stranke Susan Collins i Jeff Flankea (Lisa Murkowski glasala je “prisutna”).

U nedjelju, Kavanaugh je započeo proces upoznavanja s argumentima koje će sud saslušati ovog mjeseca — u komorama koje je donedavno okupirao sudac Samuel A. Alito Jr., koji se preselio u nekadašnje prostorije suca Anthonyja M. Kennedyja”, izvijestio je Times.

Times je napomenuo da je Kavanaughsu svom svjedočenju u rujnu izjavio da će nastaviti poduzimati korake kako bi riješio nedovoljnu zastupljenost žena među sudskim službenicima, kao što je to činio več više od desetljeća.

“Većina mojih 48 sudskih službenika tijekom posljednjih 12 godina bile su žene”, rekao je Kavanaugh Odboru za pravosuđe Senata tijekom svjedočenja. “Za vrijeme mog boravka na klupi, niti jedan savezni sudac — niti jedan u čitavoj zemlji — nije poslao više sudskih službenica na Vrhovni sud od mene.”

Kao novopotvršeni sudac, Kavanaugh nastavlja svoju pro-žensku politiku sudskih službenika.