Osuđena žena koja se popela na Kip slobode kako bi prosvjedovala protiv Trumpove imigrantske politike

Neetu Chandak

NYPD via AP

Ženi koja se popela na bazu Kipa slobode na 4. srpnja u znak prosvjeda protiv imigracijske politike predsjednika Donalda Trumpa i tvrdila da ne može podnijeti pomisao na “djecu u kavezima”, proglašena je kazna u ponedjeljak.

Sudac Gabriel Gorenstein objavio je svoju odluku nakon svjedočenja 44-godišnje Therese Okoumou u ponedjeljak. Osuđena je na temelju prekršajnih optužbi i mogla bi provesti do 18 mjeseci u zatvoru, izvijestio je Associated Press u ponedjeljak.

Trump je prethodno provodio politiku nulte tolerancije koja je odvajala obitelji koje su pokušavale ilegalno preći granicu, no potpisao je izvršnu naredbu 20. lipnja kojoj je namjena bila održati obitelji na okupu.

Posjetitelji kipa morali su biti evakuirani, a otok Liberty bio je zatvoren zahvaljujući usponu Okoumou. Odbila je sići s baze, a tužitelj je rekao da je kojim slučajem pala, bila je dovoljno visoko da je mogla ozbiljno ozlijediti sebe i druge.

Cijela predstava trajala je oko četiri sata, prema AP.

Okoumou je i sama imigrantica, izvorno iz Demokratske Republike Kongo. Živjela je najmanje deset godina u New Yorku, prema New York Daily News.