Trump degradirao status EU-a u SAD s nacionalne države na međunarodnu organizaciju

Trumpova administracija degradirala je diplomatski status EU u Washingtonu, bez da je obavijestila Bruxelles o tome, potvrdili su dužnosnici u utorak.

Snižavanje rejtinga preokrenulo je odluku Obamine administracije iz 2016. godine da dodijeli EU pojačanu diplomatsku ulogu u Washingtonu te se u Bruxellesu ono smatra kao odraz opće antipatije Trumpove administracije prema EU.

Promjena potencijalno znali da bi misija EU-a imala manji utjecaj i teži pristup američkim dužnosnicima.

“Razumijemo da je nedavno došlo do promjene u načinu na koji se diplomatski spisak primjenjuje u protokolu Sjedinjenih Država”, rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornika vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Dodala je: “Nismo bili obaviješteni o bilo kakvim promjenama.”

“O mogućim implikacijama za izaslanstvo EU-a u Washingtonu raspravljamo s relevantnim službama u administraciji .”

“Očekujemo da se poštuje diplomatska praksa uspostavljena prije nekoliko godina”, nastavila je Kocijančič.

“Ovo je bila bespotrebna i u potpunosti nerazuman udarac EU od strane Trumpove administracije”, rekao je Nicholas Burns, koji je bio zamjenik državnog tajnika za političke poslove u administraciji Georgea W. Busha.

“To se podudara s Trumpovom kampanjom prikazivanja EU kao konkurenta, a ne strateškog partnera SAD-a. On nastavlja delegitimizaciju međunarodnih organizacija i supranacionalne organizacija EU ove administracije.

“Amerikanci bi trebali zapamtiti da je EU naš najveći trgovinski partner najveći investitor u naše gospodarstvo.”

“Trumpova cjelokupna politika prema EU i dalje je pogrešna i neučinkovita”, dodao je Burns.

Upitan za komentar, američki State Department poslao je automatsku poruku u kojoj se kaže da će zbog zatvaranja vlade “komunikacija s medijima biti limitirana na događaje i pitanja koja uključuju sigurnost ljudskog života ili zaštitu imovine ili one za koje se utvrdi da su esencijalni za nacionalnu sigurnost.”

Američki predsjednik podržao je Brexit i opisao EU kao “neprijatelja”.