Serena Williams izgubila US Open od pridošlice, optužila ‘seksizam’

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/WPTV News

Japanska pridošlica Naomi Osaka porazila je legendarnu tenisačicu Serenu Williams u šokantnom raspletu događaja na US Openu, koji se činio izrađen po mjeri za Serenin povratak u vrh tenisa.

Ali Serena Williams nije mirno prihvatila svoj poraz. U nizu komentara izrečenih tijekom i nakon meča u subotu navečer, Williams je optužila profesionalni tenis za raširen seksizam i okrivila linijskog suca, koji ju je prozvao zbog primanja trenerskih uputa s tribina, za diskriminaciju protiv nje zbog toga što je žena.

Tijekom meča, prema CNN-u, linijski sudac Carlos Ramos upozorio je Williams za niz kršenja kodova zbog primanja ručnih signala i trenerskih uputa s tribina. Trener Williamsove kasnije je priznao da je pridobio njezinu pažnju, ali ne nakon što je Serena Williams zaradila druge kazne zbog razbijanja reketa u frustraciji i “verbalnog zlostavljanja” suca.

Dok je natjecateljski par zauzeo postolje kako bi primio nagrade, publika je izviždala Osaku, a čak su i komentatori pokušali utješiti Williams u porazu, jasno nasjedajući na njenu feminističku retoriku, ostavljajući Osaku u suzama i koja se ispričavala zbog svoje zaslužene pobjede.

Na press konferencijski koja je uslijedila, Williams je pokušala opravdati svoj poraz seksizmom u profesionalnom tenisu i od strane Ramosa, navodeći da je tenis slavio igrače poput Johna McEnroa — “lošeg dečka” tenisa koji je zaslužio prezir zbog svog ponašanja na terenu — i tvrdeći da se ona “borila za ženska prava”, ne samo u svoje ime, već i za Osaku koja ju je nadigrala.

“Ja se ovdje borim za ženska prava i za žensku ravnopravnost i za sve ostale stvari”, rekla je.

Nastavila je: “Nikad nisu uzeli gem od muškaraca jer su rekli ‘lopov’. Za mene je to van pameti. Ali ja ću nastaviti svoju borbu za žene.”

Mnogo ženskih komentatora pružilo je podršku Sereni, a malo ih se usudilo kritizirati Williams, ne samo zbog njenog ponašanja na terenu, već i zbog njezine igre.

Mudar konzervativni komentator Larry Elder bio je prvi koji je prozvao Serenine navijače.

Osaka ostaje pobjednicom meča.