Na Twitteru izbilo ogorčenje zbog intervjua Johna Waynea u Playboyu 1971. godine

Celine Ryan

Četrdeset godina nakon njegove smrti, pogledi Johna Waynea na rasu i homoseksualnost su odjednom izazvali poplavu tweetova od korisnika koji vjeruju da njegovi komentari na neki način predstavljaju Ameriku u cjelini u Trumpovoj eri.

Nakon što je tijekom vikenda počeo kružiti viralni tweet, koji je naglašavao dijelove poznatog Playboyevog intervjua 1971. godine, fraza “John Wayne” je do utorka navečer bila u trendu na platformi jer su korisnici pronašli svoje feedove preplavljene bijesom i zbunjenošću zbog novootkrivene relevantnosti intervjua.

Tweet je posebno naglašavao osobito kontroverzne dijelove intervjua, poput Wayneovog uvjerenja da su filmovi koji prikazuju homoseksualnost “izopačeni” i izjava koje navode da su “crnci” neobrazovani te im stoga nedostaje adekvatne “odgovornosti” za vodeće pozicije.

Pia Glenn, glumica koja je glumila Condoleezzu Rice u političkoj komediji Willa Ferrella iz 2009. pod nazivom “You’re Welcome America”, tvrdila je da postoje “izravne poveznice” između Wayneovog jezika i “zemlje danas”.

“Volim tweetove koji objašnjavaju kako se John Wayne rodio ranih 1900-ih, tako da ne bismo trebali biti užasnuti”, napisao je novinar Elon James White. “Morate odabrati jedno. Pokušavamo li se vratiti u ta vremena ili su ta vremena bila strašna? Ne možete Ameriku ponovno učiniti velikom dok tražite isprike kako je bilo usrano,”

Drugi su isticali kako su komentari od prije 50 godina koje je izjavio netko rođen prije 112 godina sigurno zastarjeli.

“Šokiran sam što je John Wayne, koji je rođen 1907. (!) dao neke ne-progresivne primjedbe 1971. Baš sam šokiran. Ovo sam ja šokiran”, našalio je urednik časopisa Reason Robby Soave.