Za kršćane koji žive u muslimanskoj zemlji ‘143 puta veća vjerojatnost’ da će ih ubiti musliman nego obrnuto

Emma R.

Teroristički napadi usmjereni na muslimane u Zapadnom svijetu, poput onog nedavnog u Christchurchu, su izuzetno rijetki.

Pokolj koji se dogodio u petak u dvije džamije u Novom Zelandu, u kojem broj poginulih trenutačno iznosi 50 osoba, prvi je veliki događaj takve vrste od pucnjave u džamiji u Quebecu od prije dvije godine — u kojoj je život izgubilo šest osoba, navodi konzervativni pisac Srđa Trifković i časopisu Chronicles.

Usprkos tome, ovaj užasan incident dominirat će naslovnicama neusporedivo dulje od bilo kojeg sličnog pokolja u kojem su žrtve kršćani, poput bombaškog napada na crkvu Cvjetne nedjelje u Alexandriji, u kojem je život izgubilo 45 osoba i koji su Zapadni mediji i poličari uvelike ignorirali.

Ako stavimo ubojstva od petka u perspektivu, ta perspektiva bi trebala uključivati činjenicu da danas na Zapadu boravi oko 30 milijuna muslimana (a prema njihovim procjenama i mnogo više), što znači da vjerojatnost da će netko od njih postati žrtvom užasnog napada u danoj godini iznosi otprilike 1 na 10 milijuna.

261 osoba je ubijena, a mnogo više njih ozlijeđeno, u napadima muslimana na nemuslimane u manje od četiri godine u samo jednoj zemlji, Francuskoj (populacija 66 milijuna).

Sa 66 mrtvih godišnje, Francuzi imaju točno deset puta veću vjerojatnost da budu ubijeni od muslimana nego da muslimani budu ubijeni od ruku nemuslimanskog terorista bilo gdje u Zapadnom svijetu.

Rezultat je neusporedivo gori ako pogledamo situaciju kršćana u muslimanskom svijetu: prema “Open Doors“, najmanje 4.305 kršćana koji se znaju po imenu ubijeno je od ruku muslimana zbog svoje vjere 2018. godine.

Pomoć Crkvi u nevolji, u svom najnovijem “Izvješću o vjerskoj slobodi”, upozorava da je 300 milijuna kršćana, većinom u većinski muslimanskim zemljama, podvrgnuto nasilju, što kršćanstvo čini “najprogonjenijom religijom na svijetu”.

Zbog toga, izgledi da kršćanin bude ubijen od muslimana u većinski muslimanskoj zemlji — samo zbog onoga što jest — iznosi otprilike 70.000 naprama jedan.

Što znači da kršćanin koji živi u većinski muslimanskoj zemlji ima 143 puta veću vjerojatnost da bude ubijen od strane muslimana zbog toga što je kršćanin nego musliman da izgubi život od nemuslimana u Zapadnoj zemlji zbog svoje vjere.