Državni odvjetnik Barr: ‘Mislim da je bilo špijuniranja’ Trumpove kampanje od strane Obamine administracije

Amanda Prestiguacomo

Screenshot: YouTube/Bloomberg

U srijedu ujutro, državni odvjetnik William Barr rekao je komisiji u Senatu kako vjeruje da je Obamina administracija špijunirala Trumpovu predsjedničku kampanju 2016. godine. Kanije je naglasio da je špijuniranje “velika stvar”.

Gosp. Barr iznio je komentare tijekom razmjene sa senatoricom Jeanne Shaheen (D-NH), koja je ispitivala državnog odvjetnika u vezi FISA procesa u istrazi o Rusiji.

“Upravo su pristigle vijesti da imate poseban tim koji istražuje zašto je FBI pokrenuo istragu o ruskom uplitanju u izbore 2016.”, izjavila je senatorica Shaheen, prema Daily Beast. “Pitam se možete li podijeliti s ovim odborom tko se nalazi u tom timu, zašto ste osjetili potrebu formiranja takvog tima i što namjeravate da će biti opseg istrage?”

“Pregledat ću genezu i ponašanje obavještajnih aktivnosti usmjerenih na Trumpovu kampanju tijekom 2016.”, odgovorio je Barr. “Jedna od stvari koje želim učiniti jest prikupiti sve informacije iz raznih istraga koje su provedene… i vidjeti postoje li otvorena pitanja koja treba riješiti.”

Na zahtjev da pojasni je li se “špijuniranje dogodilo” u Trumpovoj kampanji, Barr je odgovorio: “Pa, ne znam — pa, pretpostavljam da jest. Mislim da je bilo špijuniranja, da. Mislim da se dogodilo špijuniranje.”

Državni odvjetnik je nastavio: “Uspostavljeno je mnogo pravila kako bi se osiguralo da postoji adekvatna osnova prije nego se naše agencije za provedbu zakona uključe u političko nadziranje. Ne tvrdim da su ta pravila prekršena, ali mislim da je važno da se to pregleda. I ne govorim nužno o FBI-u, već o obavještajnim agencijama općenito.”

Barr je u utorak rekao da će istraga o navodnim zlouporabama FISA naloga biti dovršena u nadolazećim mjesecima.

“Ured glavnog inspektora trenutačno vrši istragu o FISA procesu u istrazi o Rusiji”, rekao je državni odvjetnik, prema CNS News. “Vjerujem da će ona biti završena u svibnju ili lipnju.”

“Nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore od glavnog inspektora Horowitza u vezi FISA naloga. Općenitije, pregledavam vođenje istrage i pokušavam se uhvatiti u koštac sa svim aspektima kontraobavještajne istrage koja se provodila tijekom ljeta 2016. godine”, dodao je.

U svibnju 2017., predsjednik Trump tvrdio je na Twitteru da ga je Obamina administracija špijunirala.

“Strašno! Upravo sam saznao da me Obama ‘prisluškivao’ u Trump Toweru neposredno prije pobjede. Ništa nije nađeno. Ovo je McCarthyizam!”, napisao je. Tvrdnju su naširoko ismijali mainstream mediji.

Sljedeće godine, Trump je tweetao: “Ovime tražim i službeno ću to učiniti sutra, da Ministarstvo pravosuđa razmotri da li je FBI/DOJ [Ministarstvo pravosuđa] infiltrirao ili nadzirao Trumpovu kampanju u političke svrhe — i ako su takva potraživanja i zahtjevi napravili ljudi unutar Obamine administracije!”

Kad je Shaheen pitala zašto je važno jesu li se takve zlouporabe dogodile, Barr je naglasio ono očigledno: Baš kao što je strani utjecaj “velika stvar”, isto vrijedi i za špijuniranje političke kampanje od strane aktualne administracije.