Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ zapalili internet zbog grozne rasvjete u epskoj Bitki kod Winterfella

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/HBO

Cijena po epizodi velikog HBO hita “Igre prijestolja” iznosila je 10 milijuna dolara u 6. sezoni. Serija je potrošila više od 100 milijuna dolara, a veći se dio narative gradio do njezine kulminacije u epskoj Bitki kod Winterfella u nedjelju navečer.

Epizoda — pod nazivom “Duga noć” i treća od ukupno njih šest u osmoj i posljednjoj sezoni serije — je sadržavala najveću bitku ikad, beskrajno reklamiranu od strane mreže. Ali gledatelji su imali jednu veliku pritužbu — niste mogli vidjeti @#$%*& ništa što se događa!

Doista Duga noć.

“Dakle, svi ti milijuni dolara produkcijske vrijednosti vjerojatno su otišli na scene sa zmajevima jer, dovraga, sve su scene bitke bile tamne kao pakao na #GameOfThrones”, napisao je jedan obožavatelj.

Drugi su tražili pomoć kako bi barem nešto vidjeli. “kako prebaciti ovu seriju iz noćnog moda”, pitao je jedan gledatelj.

Drugi je napisao: “Budžet za rasvjetu u ovoj epizodi bio je 8 svijeća. Ali na svjetlijoj strani, pronašao sam postavku za svjetlinu na svom TV-u #GameOfThrones.”

“Moj zaslon na laptopu nije napravljen za ovaj ‘umjetnički izbor’ u rasvjeti, @HBO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”, napisao je još jedan.

Ipak, epizoda je bila jako hvaljena, s tim da je New York Times napisao: “Nedjeljni konačni obračun bio je remek-djelo napetosti i opuštanja, trnaca i slomljenih srca, grandioznosti i intimnosti. Vješto je izmiješao žanrove (horor, akcija, melodrama) dok se premještao iz kaosa borbe u i oko Winterfella do klaustrofobičnog užasa grobnica i borbe zmajeva na zimskom nebu.”

No, rasvjeta je tijekom čitave serije ponekad privlačila pozornost. Insider je prošli tjedan objavio članak pod nazivom: “Zašto je ‘Igra prijestolja’ postala toliko mračna da ponekad jedva vidite likove.”

Iako je ova tamnija paleta trend u televiziji izvan “Igre prijestolja”, jedan od HBO-ovih direktora fotografije rekao je da je nedostatak dodatne rasvjete namjeran.

“Mislim da smo svi na istoj stranici gdje pokušavamo biti što više prirodniji”, rekao je Robert McLachlan, snimatelj, 2017. godine za INSIDER.

Dodao je da su tvorci serije željeli “da je osjećaj na setovima i lokacijama kao da ih mi ne osvjetljavamo, već samo majka priroda ili neke svijeće.”

To razmišljanje nije umirilo gledatelje u nedjelju navečer.