‘Pažjivo pratim i promatram!’: Trump oštro kritizirao kompanije društvenih medija zbog centuriranja

Ryan Saavedra

Predsjednik Donald Trump oštro je u petak poslijepodne kritizirao društvene medije, nakon što su tijekom ovog tjedna banirali ili suspendirali brojne račune koji pripadaju osobama s desnog kraja političkog spektra.

“Nastavljam pratiti cenzuru američkih građana na platformama društvenih medija”, objavio je Trump. “Ovo su Sjedinjene Države — a mi imamo ono što se zove SLOBODA GOVORA! Pažljivo pratimo i promatramo!!”

“Prekrasne Diamond & Silk su tako loše tretirane od strane Facebooka”, dodao je Trump. “One također tako naporno rade i ono što im je učinjeno vrlo je tužno — i mi to istražujemo. Postaje sve gore i gore za konzervativce na društvenim medijima!”

“Toliko iznenađen što su konzervativni mislioci poput Jamesa Woodsa i Paula Josepha Watsona banirani s Facebooka!”, nastavio je Trump.

“Otvoreni konzervativac i nagrađivani glumac James Woods zaključan je sa svog masivnog Twitter računa — na kojem je nakupio više od 2 milijuna sljedbenika — već više od tjedan dana, potvrdila je glumčeva djevojka Sarah Miller”, izvijestio je Daily Wire ranije ovog tjedna. “Na 20. travnja, Miller je objavila screenshot e-maila koju je Woods primio od tehnološke platforme.”

“Naravno da Twitter ne obavještava njegove sljedbenike”, napisala je Miller uz fotografiju. U e-mailu se tvrdi da je Woodsu zaključan pristup njegovom računu zbog “kršenja” pravila Twittera “protiv uvredljivog ponašanja”. Tweet koji je navodno prekršio pravilo glasio je: “Ako pokušaš ubiti Kralja, bolje ti je da uspiješ. #SveIhIObjesi.”

“Trumpova poruka uslijedila je nakon što je u četvrtak Faceook zabranio nekoliko teoretičara zavjere i ostale političke ekstremiste s platforme”, izvijestio je New York Post. “Facebook je u četvrtak izjavio da je banirao voditelja InfoWarsa i teoretičara zavjere Alexa Jonesa, kao i Paula Josepha Watsona, koji radi za isti sajt. Vođa Nacije islama Louis Farrakhan i desničarski provokatori Milo Yiannopoulos i Laura Loomer također su prognani s platforme.”