UDARNA VIJEST: Prema izvješću, Sjeverna Koreja počela demontirati ključne lansirne objekte

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Washington Post

Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un navodno je započeo s demontiranjem ključnih lansirnih objekata kao odgovor na Singapurski summit od 12. lipnja gdje su on i predsjednik Trump raspravljali o de-nuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Satelitske snimke od 20. i 22. srpnja pokazuju da su Sjevernokorejci počeli s demontiranjem objekata u svojoj Sohae lansirnoj stanici, za koju stručnjaci tvrde da je igrala veliku ulogu u razvoju interkontinentalnih balističkih projektila.

38 North izvještava da su “krov i potporna struktura” “željezničke konstrukcije za obradu/prijenos” djelomično uklonjeni, uz “prisustvo mnogih vozila–uključujući veliku graševinsku dizalicu”.

Izvješće navodi da je “postignut značajan napredak u demontiranju željezničke konstrukcije za obradu/prijenos”.

Sjevernokorejci su, prema izvješću, također počeli rastavljati vertikalno postolje za ispitivanje motora. 38 North dodaje:

Štitnik za zaštitu željezničke konstrukcije–koji se nije micao od prosinca 2017.–uništen je i uklonjen, stariji bunkeri s gorivom/sredstvima za oksidiranje su u procesu uništenja, a dijelovi postolja za testiranje su demontirani .

Dva dana kasnije, bilo je prisutno manje vozila, a nadgradnja postolja za testiranje je u potpunosti demontirana, ostavljajući samo bazu, koja je također u procesu uklanjanja.

Prije objavljivanja izvješća, predsjednik Trump objavio je u ponedjeljak tweet o smanjenju testiranja oružja od strane Sjeverne Koreje.

“Sjeverna Koreja nije lansirala raketu već 9 mjeseci”, tweetao je Trump. “Također, nema nuklearnih testiranja. Japan je sretan, cijela Azija je sretna. Ali Lažne vijesti govore, bez da me pitaju (uvijek anonimni izvori), da sam ljut jer se proces ne odvija dovoljno brzo. Krivo, jako sretan!”