Započinje ‘značajno’ povlačenje američkih trupa iz Afganistana, kaže izvješće

Ryan Saavedra

Military Archive via YouTube

Trumpova administracija navodno je odlučila povući “značajni” dio američkih snaga u Afganistanu nakon što je ministar obrane James Mattis jučer najavio da se povlači sa svojeg položaja.

Agence France-Presse tweetala je: “Donesena je odluka za ‘značajno’ povlačenje američkih trupa iz Afganistana, kaže američki dužnosnik.”

“Više od 7.000 američkih trupa počet će se vraćati svojim kućama iz Afganistana u narednim tjednima, rekao je američki dužnosnik”, izvijestio je Wall Street Journal. “Ovaj potez doći će kao prva faza postupnog povlačenja i započeti zaključak 17-godišnjeg rata za kojeg dužnosnici kažu da bi mogao potrajati nekoliko mjeseci.”

Ovaj potez dolazi nakon što je Mattis rekao u svom oproštajnom pismu da “naša snaga kao nacije neodvojivo je povezana sa snagom našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sustava savezništva i partnerstva… Poput vas, od početka sam govorio da vojne snage Sjedinjenih Država ne bi trebale biti policajac cijelog svijeta.”

“Budući da imate pravo imati ministra obrane čiji su stavovi više usklađeni s vašim o ovim i drugim subjektima, smatram da je dobro za mene da odstupim sa svojeg položaja”, dodao je Mattis. New York Times izvještava:

Dužnosnici su rekli da je gospodin Mattis otišao u Bijelu kuću u četvrtak poslijepodne u svom posljednjem pokušaju da uvjeri gospodina Trumpa da zadrži trupe u Siriji. Bio je odbijen i rekao predsjedniku da kao rezultat toga daje ostavku.

Trump je tweetao ranije tog dana o povlačenju američkih snaga iz Sirije, napisavši: “Teško je vjerovati da bi Lindsey Graham bio protiv spašavanja života naših vojnika i milijardi dolara. Zašto se borimo u korist našeg neprijatelja, Sirije, ubijanjem ISIS-a za njih, Rusiju, Iran i ostale lokalne zemlje? Vrijeme je da se usredotočimo na našu zemlju i dovedemo naše mladiće natrag kući gdje i pripadaju!”

Stephen Miller, stariji savjetnik predsjednika, rekao je za CNN u četvrtak navečer da je Trump izabran kako bi američku vanjsku politiku vratio na pravi put, navodeći “jednu grubu grešku vanjske politike za drugom u Iraku, Afganistanu i Libiji”.

“Kad se američki narod prijavio da sudjeluje u svakom ratu, na svakom mjestu, na svakoj strani svakog konflikta diljem planete zemlje?”, upitao je Miller.