Još jedan karavan formira se u Hondurasu – ‘Idući tjedan’ kreće prema SAD-u

Cristina Laila

Još jedan karavan formira se u Hondurasu i planira sljedeći tjedan krenuti na sjever prema Sjedinjenim Državama.

Prema izvješću Washington Posta, meksička vlada se priprema za dolazak karavana.

“Imamo informacija da se formira novi karavan koji bi ušao u našu zemlju sredinom siječnja”, rekla je Olga Sánchez Cordero, ministrica unutarnjih poslova. “Već poduzimamo potrebne korake kako bismo osigurali da karavan uđe na siguran i uredan način.”

“Cilj ovog karavana je pružanje prilike za rad i bolji život, bilo to u Meksiku ili Sjedinjenim Državama”, dodao je taksist iz glavnog honduraškog grada.

Veličina novog karavana još je nepoznata, ali predsjednik Trump je prilikom posjeta teksaškom gradu McAllenu u četvrtak rekao da se formira grupa veća od bilo čega što smo dosad vidjeli.

“Trenutačno se u Hondurasu upravo formira još jedan veliki karavan i do sad smo ga pokušavali razbiti, a on je veći od bilo čega što smo dosad vidjeli. Dronovi ga neće zaustaviti, senzori ga neće zaustaviti, ali znate što će zaustaviti njegovo napredovanje? Lijepi, moćan zid”, rekao je Trump.

Trenutačno na tisuće srednjoameričkih pripadnika karavana kampira u meksičkom gradu Tijuani, čekajući na predaju zahtjeva za azilom koje bi trebala obraditi američka vlada.

Mnogi Amerikanci iz Srednje Amerike ne žele čekati obrađivanje i potvrđivanje svoje dokumentacije te ilegalno ulaze u Sjedinjene Države gdje se puštaju u opću populaciju.

Amerikanci iz Srednje Amerike nisu jedini migranti uključeni u karavane koji se kreću prema SAD-u.

Karavan iz Hondurasa infiltrirali su vojno sposobni muškarci iz Bangladeša, Haitija, Konga, Šri Lanke, navode novinari koji su pratili karavan.

To je osobito zabrinjavajuće jer Bangladeš ima jednu od najvećih muslimanskih populacija na svijetu s vrlo visokom stopom islamskog terorizma i barbarizma.

Istražiteljska novinarka Sara Carter bila je ovog tjedna u McAllenu i susrela je dva muškarca iz Bangladeša koji su prešli granicu. Prema Sari Carter, njihovo putovanje trajalo je 3 mjeseca i koštalo 16.000 dolara po osobi.

Sara Carter je u kasnijem videu rekla da su dvojicu bangladeških muškaraca uhitili agenti granične patrole.