Nema ismijavanja AOC: Popularni parodijski račun Ocasio-Cortez uklonjen s Twittera

Amanda Prestigiacomo

YouTube via Sargon of Akkad

Popularni Twitter račun koji je ismijavao zastupnicu Alexandriju Ocasio-Cortez (D-NY) trajno je zabranjen nakon što je očigledno dobivao previše pažnje na velikoj tehnološkoj platformi. Račun, koji je u svom Twitter imenu jasno istaknuo da je “parodija”, skupio je više od 85.000 sljedbenika prije nego ga je Twitter ugasio zbog dosad nejasnih razloga.

Osobi koja je kreirala i vodila račun, Mikeu Morrisonu, također je trajno zabranjen njegov osobni račun. Morrison, koji vjeruje da su zabrane politički motivirane, imao je gotovo 60.000 sljedbenika prije njegovog naizgled neizazvanog izgnanstva.

Prema snimkama zaslona koje je Morrison poslao Human Events, Twitter je potvrdio da su jasno označeni parodijski računi dozvoljeni, ali da je sadržaj Morrisona objavljen na parodijskom računu AOC navodno bio previše sličan komentarima koje obično objavljuje socijalistica.

“Ne smijete registrirati ili izraditi lažne i obmanjujuće račune, iako možete koristiti Twitter pod pseudonimom ili kao parodiju, komentarski ili fan račun, ne smijete koristiti obmanjujuće podatke o računu kako biste se upustili u neželjeno, zloupotrebljavajuće ili ometajuće ponašanje, uključujući pokušaje manipuliranja razgovora na Twitteru”, poručio je Twitterov e-mail.

“Također ne smijete objavljivati duplikatne ili sadržajno slične sadržaje, odgovore ili navođenja preko više računa ili višestrukih dupliciranih ažuriranja na jednom računu ili stvarati dvostruke ili sadržajno slične račune”, dodano je u e-mailu Morrisonu.

Human Events primijetio je da je Morrisonov račun izrugivanja-AOC slijedio njihova pravila u pogledu online parodije.

Pravila Twittera zahtijevaju od svih parodijskih računa, računa s vijestima, komentarskih i fan računa da jasno označe “ne-pripadnost” u nazivu računa i biografiji. AOC Press Release parodijski račun koristio je riječ “parodija” i u nazivu računa i u biografiji.

“Mislim da je Twitter banirao AOC Press zbog sve veće pažnje koju je dobivao u posljednje vrijeme”, rekao je Morrison o baniranju.

“Samo u posljednjih mjesec i pol dana račun se povećao za otprilike 50.000 sljedbenika. Imali smo tweetove s više od 30.000 lajkova, tako da mislim da je Twitter odlučio da je vrijeme [za račun] da se krene”, tvrdio je. “Nije im se svidjelo koliko je račun koji je stvorila njihova politička opozicija postao popularan.”

A primjenjuje li Twitter iste standarde što se tiče parodijskih računa desničarskih figura? Evo nekoliko primjera nedavnih objava parodijskih računa predsjednika Trumpa koje Twitter očigledno smatra suštinski različitim od računa Ocasio-Cortez.

Donald J Trump. parody

Nekoliko primjera ovog parodijskog računa Donalda Trumpa, uključujući rasističke komentare i mračno sarkastične šale o tragediji na UNCC-u:

Donald J. Trump (parody)

Donald J. Drumpf